A szakértő szerint pánikvásárlásra lehet számítani a hétvégi benzinkútbezárás miatt

Ezt olvasta már?

Bujdos Eszter senkinek nem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot.

A Független Benzinkutak Szövetsége a minap jelentette be, hogy a bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt több, a szövetséges tartozó benzinkút augusztus 19-én és 20-án szünetelteti az üzemanyag-kiszolgálást.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Start című műsorában most azt mondta, az elmúlt hetek tankolási problémái tovább fokozódhatnak azzal, hogy a 2000 hazai benzinkútból ez az 5-600 kiesik a hétvégén.

Emiatt pedig elindulhat egy komolyabb pánikvásárlás.

Bujdos Eszter szerint az emberek sokszor túlvásárolják magukat, de senkinek nem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot.

Az ügyvezető úgy látja, az ársapka egy nem fenntartható rendszer, ezt az is mutatja, hogy a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak az értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is egy komoly veszteséget okoz. Azt is mondta, szerinte sokat tudna segíteni az exportált üzemanyag mennyisége a kis benzinkutaknak, ők ugyanis jelenleg az igényeik 50 százalékát kapják meg, ami sok esetben már a hét közepén elfogy.

Az ügyvezető úgy látja: a hatósági ár eltörlése azonnal javítana az ellátási helyzeten, de amíg az olaj ára a jelenlegi szinten van, és a forint is stagnál, addig nem lehet arra számítani, hogy a piaci ár jelentősen csökkenni fog. Ez egyébként a héten is emelkedik: szerdától a benzin 3, a gázolaj 8 forinttal fog többe kerülni azok számára, akik nem a 480 forintos hatósági áron tankolnak.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában