800 ezer autót érinthet a drágább üzemanyag

Ezt olvasta már?

Mintegy 800 ezer személygépkocsit érinthet a céges fenntartású autók kiszorítása az ársapka alól – értesült kormányközeli forrásokra hivatkozva a Portfolio.hu.

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, 480 forintos hatósági áras üzemanyagot nem tankolhatnak szombaton déltől azok a járművek, amelyeknek a forgalmi engedélye alapján nem természetes személy (tehát nem magánszemély) az üzembentartója, kivétel a személytaxi-szolgáltatást nyújtók. A rendelkezést a szombat 11 órakor kezdődő kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a szombati Magyar Közlönyben is megjelent. Pénteken, Hernádi Zsolt Mol-vezér nyilatkozata alapján már sejteni lehetett, hogy szigorítás jön, az autósok el is lepték a benzinkutakat.

A külföldi rendszámú autók és a 7,5 tonna feletti járművek korábbi kizárása az üzemanyag-fogyasztás 25 százalékát érintette, a szombaton bejelentett, céges autókat érintő intézkedéssel hozzávetőleg ugyanekkora mennyiséget vont ki az ársapka alól. A kormányzati fenntartású autók szintén piaci áron fognak tankolni – igaz, a kormány egy, a héten hozott törvénymódosítással a képviselők üzemanyagkeretét 10 százalékkal megemelte.

Ez azt jelenti, hogy mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz – írja a Portfolio.hu. A portál szerint azok a külföldi olajipari cégek, mint az OMV, eddig csak annyi üzemanyagot hoztak be az országba, amennyit piaci áron tudtak értékesíteni, a többit az orosz olajhoz hozzáférő Moltól vásárolták meg. Mivel nőtt a piaci alapon vásárolni kénytelen tulajdonosok száma, ezért a külföldi cégeknek már érdekükben állhat több üzemanyagot behozni az országba, ezzel csökkenhet a nyomás az ellátási gondokkal küzdő Molon.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában