Az egyik legjobb adventi program: séta a tatai Öreg-tó partján egy túrós rétessel!

Ezt olvasta már?

Nálunk a töltetlen verziója sokkal ismertebb, de töltve is isteni finom (lehet jobb is?)!

Egy újabb retró csoda!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, szerintem a karácsonyban nem is a karácsony a legjobb, hanem a várakozás. Jó átélni, ahogy egyre meghittebb hangulatba kerülünk – sajnos idén ez az időszak marad ki a legjobban. A korlátozások miatt nincsenek vásárok, mi viszont fantasztikus karácsonyi kioszkot találtunk a tatai tó partján.

Vadlúdnézőbe mentünk az Öreg-tó partjára, felbátorodva azon, hogy végre kisütött a nap, nincs nulla fok, nem szitál valami meghatározhatatlan izé az égből, sőt még köd sincs. (Ennek persze már vége, két nap után visszatért minden a normál kerékvágásba.) Féltem, hogy sok karanténban megkeseredett sorstársamnak jut majd eszébe ugyanez a program, de szerencsére teljesen kezelhető méretű volt a tömeg. 

A Kiosk az Öreg-tó partján.

A program önmagában is teljessé tette volna a hétvégét (a vadludak vonulása lenyűgöző élmény!), de még inkább feldobta a kirándulást a Platán bisztró csapata. Az étterem ugyan a járványhelyzet miatt bezárni kényszerült, de egy igen kedves ötlettől vezérelve, advent időszakára megnyitották a Kioskot. 

Adventi finomságok

A kétszázharminckét éves platánfa közelében felállított, gusztusos kis kioszkban meleg italokat és ételeket vásárolhatnak az arra sétálók. Ötletes módon nemcsak az unalomig ismert termékeket találjuk itt – mint forró csokit, ragacsos forralt bort vagy teát –, hanem egyéb dolgokkal is előrukkoltak. Mindig van például meleg leves (többnyire sütőtökkrém), forró töltött krumpli., s többféle rétes. Mi a túrósat és a meggyes-mákosat kóstoltuk, azt biztosan nem lehet mondani, hogy kihagyták belőle a tölteléket.

Forró krémleves és töltött krumpli a hideg napokra advent idején

Úgy láttam a forgalom alapján, hogy a hely népszerűsége igen nagy, mindig álltak egy páran sorban a finomságokért. Nagyon sajnáltam azonban, hogy a járvány miatt semmit nem lehet helyben fogyasztani, és még egy asztalt sem lehet kitenni. Holott elég kényelmetlen sétálás közben rétest enni, főleg ha forralt bort vagy kávét is inna hozzá az ember, és még a maszkot is szorongatja a kezében. Majdhogynem azt mondanám, hogy lehetetlen – higgyetek nekem, kipróbáltam!

Összességében, sétálva enni nem túl kellemes, ráadásul a szél néha belekap egy-egy szalvétába vagy papírtányérba, és messzire viszi. De hát ez van, ennek az adventi programnak is örülni kell. 

Forró csoki a tóparton

Ennek ellenére csodálatos volt egy kicsit kiszabadulni, és forró italt szürcsölgetve sétálni a tóparton. Remek ötlet volt a Pesti István séftől és csapatától, hogy megnyitották a helyet. Árakat is mondok: a friss házi pogi 350 Ft, a rétesek 490 Ft-ba kerülnek, a zserbó (az is van bizony!) 850 Ft. A forró leves 890 Ft, a töltött burgonya pedig 1300 Ft. 

Platán Kiosk

Más dologgal is készülnek

A Platán egyéb ötletekkel is előrukkolt az ünnepekre: karácsonyra delikát dobozzal is készülnek, melybe a Platán bisztró legizgalmasabb ízeit és kedvenc finomságait – kacsamáj pástétom, zakuszka, kimchi – csempészik bele, de akár gyümölcskenyér vagy egy üveg Platán Champagne is kerülhet az ünnepi asztalra. A gourmet box a tervek szerint  országosan is elérhető lesz.

Séta a tóparton. Fotó: Kalas Györgyi

A bezárás ideje alatt Pesti István és csapata azon dolgozik, hogy – amint ez újra lehetséges lesz – megnyissák a fine dining éttermüket a Varró Zoltán designer tervei alapján megújult Platán tereiben. Ezt már mi is megnéztük nyáron, és valóban nagyon különlegesre sikerült. Alig várjuk, hogy kipróbálhassuk, ahogy Pesti István is alig várja, hogy a bisztrókonyha után végre egy vérbeli fine dining helyet igazgasson. Addig is mutatunk néhány képet. 

Ilyen lesz Pesti István új fine dining étterme Tatán

A Platán bisztró és a Kiosk hétvégenként 10 és 18 óra között várja a vendégeket.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában